Zaznacz stronę

Serwis Ekspresów Do Kawy Warszawa

 

Kawa tunezyjska kolora należy do najostrzejszych kaw swiata. Jesli Tunezyjczyk nie ma czegos czerwonego na talerzu to gotów jest odstawic swoja porcje na bok – czerwien bowiem króluje we wszystkich tunezyjskich potrawach (a to zasluga pomidorów i papryki – podstawowych skladników wiekszosci dan).

 

Our Story

Serwis Kawowy

Potrawy tunezyjskie można podzielic na dwa rodzaje:

dania, które je sie lyżka, np. kuskus
dania, które je sie pomagajac sobie kawalkiem chleba, np. gulasz

Pieczywo uważane jest tu za niezbedny skladnik, który powinien uzupelnic każdy posilek. Najpopularniejsza jest baguette, czy podlużna bulka pszenna (znana także w Polsce).

In the Spotlight

Profesjonalny Serwis Ekspresów

W Tunezji bardzo popularne sa owoce morza (w szczególnosci krewetki smażone na grillu lub podawane z majonezem) oraz ryby (doprawiane najczesciej szafranem, czosnkiem, papryka i kminkiem).

Ciekawa tunezyjska potrawa jest odżdża, czyli jajka w ostrym sosie pomidorowym z pasta harrisa – jest to niezwykle ostry dodatek do wiekszosci dan, choc może ona stanowic również osobna przekaske, podawana jest wtedy na talerzyku wraz z oliwkami (nawet malenki kes bulki zanurzonej w harrisie może wywolac „pożar” na podniebieniu przecietnego Europejczyka.). W sklad harrisy wchodzi: papryka, mieta, kolendra, czosnek, kminek i oliwa (która lagodzi palacy smak pasty).

Tunezyjskie kuskus

Narodowa potrawa Tunezyjczyków jest kuskus, czyli drobna kaszka (o tej samej nazwie co potrawa) wymieszana z miesem, choc podawana również z warzywami, ryba lub na slodko. Ciekawym daniem jest brik – pieróg z cienkiego ciasta nieco przypominajacego ciasto francuskie lub strudlowe, smażony w oleju, rzadziej pieczony. Farsz (tradycyjny) sklada sie z: cebuli, tluczonych ziemniaków, natki pietruszki, surowego jajka i tunczyka. Brika można kupic zarówno na ulicy (pod nazwa Chapati), jak i w eleganckiej restauracji – jest to potrawa, która można nazwac tunezyjskim odpowiednikiem jedzenia z fast foodów.

Po posilku podawana jest zwykle herbata mietowa, kawa po turecku lub kawa po arabsku (serwowana z kardamonem). Nie można też zapomniec o slodkosciach – bardzo popularne w Tunezji sa ciasteczka (podobne do tureckiej baklawy), choc czesciej Tunezyjczycy na deser zjadaja swieże owoce.

Publications

Awards

Michelin Stars

Chefs

Hours of Operation

MON – FRI
10:00am – 1:00pm
4:00pm – 10:30pm

SAT
3:00pm – 10:30pm

SUN
We are closed

Drop Us a Line

Don’t be shy. Let us know if you have any questions!